Ervaren bitcoiners en miners vergroten hun bitcoinpositie, terwijl nieuwe bitcoiners tegen verlies verkopen. Ook lijken de gretigste hefboomhandelaars weg te blijven wat zorgt voor meer rust in de markt. Vanmorgen twitterde Elon Musk over zijn moeizame relatie met bitcoin, en de markt reageerde nauwelijks!

Bitcoin is tot rust gekomen. In Nederland is het eindelijk zomer geworden. In Miami is vandaag de Bitcoin 2021 conferentie begonnen. Een prima moment voor een Alpha!

We beginnen zoals gebruikelijk met een bericht van niemand minder dan onze eigen Bart.

Marktupdate

De rust is teruggekeerd op de bitcoinmarkt. De koers is grofweg hetzelfde als vorige week, zo’n 35.000 dollar. Het volume is redelijk stabiel

Vanmorgen werden we wakker met een paar nieuwe tweets van Elon Musk. Het was een poging tot een grappige meme over zijn verbroken relatie met bitcoin. Of het grappig is moet je zelf maar beoordelen, maar wat hij er precies mee bedoelt is - zoals vaker - volkomen onduidelijk.

De markt leek er een beetje op te reageren, maar lang niet zo spectaculair als vorige maand. We waren al op weg van de bovenkant van de range waar we inzitten, rond 39.500 dollar, naar beneden. En direct na de tweet zagen we een golfje long-liquidaties en een verdere daling.

Dit is hoopgevend. Eerder schreven we op LekkerCryptisch.nl dat de tweets van Elon Musk misschien wel goed zijn voor bitcoin: Als bitcoin ook deze ‘aanval’ weer overleeft, dan is dit de volgende stempel op de stempelkaart. En de milde reactie van de markt suggereert dat we langzaam ongevoelig worden voor schreeuwende miljardairs met 56 miljoen volgers.

Bron: @dilutionproof

On-chain data

De instroom van nieuwe bitcoiners gaat onverminderd door. Het aantal whales (>1000 btc) is vrij stabiel, maar de categorie eronder (100 tot 1000 btc) groeit rustig door. Analist William Clemente schat in dat nieuwe whales wel nodig zijn voor het doorbreken van de dalende trend. Voor 1000 bitcoins betaal je nu zo’n 35 miljoen dollar. Superrijken, bedrijven of institutionele partijen dus.

Ook particuliere investeerders stromen nog in grote aantallen in, getuige de groei van het aantal kleinere wallets. Verder is de on-chain data neutraal. In- en uitstroom van exchanges is neutraal, het aantal hefboomhandelaars is stabiel en een flink bedrag aan stablecoins blijft aan de zijlijn op exchanges staan.

Opvallend is dat de posities van miners en ‘long term holders’ nog steeds groeien, en dat ‘short term holders’ verkopen. De grens tussen long en short term legt Glassnode op 155 dagen, zo’n 5 maanden.

Omdat de koers 5 maanden geleden rond de 30.000 dollar lag, betekent dit toevallig dat vrijwel alle long term holders nog steeds op winst staan, en de short term holders op verlies.

Kortom: onervaren bitcoiners verkopen hun bitcoins met verlies aan ervaren bitcoiners die toch al op winst staan en kennelijk verwachten dat dit niet het einde is van de bullmarkt.

Of zoals Yann & Jan zegt: ‘More bitcoin supply moving from the impatient to the patient’.

Bron: Glassnode

Ook goed om te noemen is dat de mempool de afgelopen dagen leeg was. Het is blijkbaar een rustige periode op de bitcoin blockchain. Dat gebeurt vaker, en is niet direct zorgelijk, zoals we in deze Alpha beschreven.

Een vrijwel lege mempool heeft tot gevolg dat je tijdelijk voor heel lage kosten je transactie in een block kunt krijgen. Een perfect moment voor het openen van lightning channels of voor een grote schoonmaak onder de tienduizenden wallets van exchanges.

Dat laatste is de meest logische verklaring voor een daling van het aantal niet-lege bitcoinadressen, en dus geen reden voor zorg.

Het aantal niet-lege adressen neemt iets af

De NVT

Vorige week beschreven we de twee scenario’s die wat ons betreft het meest voor de hand liggen, en in beide zouden we nog enige tijd nodig hebben voordat we uit de zone tussen 30.000 en 40.000 dollar breken. Een mooie tijd om wat on-chain metrics te bespreken.

Laten we eens beginnen met de NVT - de ‘network value to transactions ratio’. De network value is de market cap, de totale marktwaarde van bitcoin. De transactions is het aantal dollar dat er op een bepaalde dag on-chain is verstuurd.

Willy Woo vergelijkt de NVT van bitcoin met de PE-ratio van aandelen: de ‘price to earnings ratio’. Bij een beursgenoteerd bedrijf kun je kijken naar de verhouding tussen de marktwaarde van het bedrijf en de hoeveelheid winst die het bedrijf maakt.

De gedachte is: als twee bedrijven vergelijkbaar zijn, en evenveel winst maken per aandeel, dan zouden de aandelen ook even duur moeten zijn. De PE-ratio vertelt dus of een bedrijf onder- of overgewaardeerd is, of anders gezegd of een aandeel goedkoop of duur is.

Daar komt wel wat interpretatie bij kijken. Je kunt niet zomaar de PE-ratio van twee willekeurige bedrijven met elkaar vergelijken. Een bedrijf dat enorme groeipotentie heeft en in de toekomst pas veel winst gaat maken, kan een heel hoge PE-ratio hebben zonder dat het per se overgewaardeerd is. Denk hierbij aan tech-aandelen.

De NVT zou hetzelfde doen voor cryptovaluta. Het beschrijft de verhouding tussen de totale beurswaarde en het nut dat het netwerk voor de wereld heeft door geld te versturen. De gedachte is dan dat hoe hoger de waarde van de transacties is, hoe nuttiger een geldsysteem is.

Een hoge NVT kan net als bij aandelen betekenen dat bitcoin overgewaardeerd is en een top gaat vormen, of dat een nieuwe groep investeerders verwacht dat het gebruik in de toekomst enorm gaat toenemen.

Andersom kan een lage NVT betekenen dat bitcoin ondergewaardeerd is en snel weer gaat stijgen, of dat ook het gebruik spoedig gaat afnemen en het netwerk minder waard gaat worden.

Op dit moment is de NVT erg laag, en sommige analisten interpreteren dat als een sterke onderwaardering. Dit alles speelt zich af op een lange tijdschaal, dus het zou een goed instapmoment zijn als je van plan bent om lang vast te houden.

De NVT-ratio in de afgelopen 4 jaar (bron)

Willy Woo heeft op basis van de NVT ook een NVT price gemaakt, een koers die op basis van de huidige NVT redelijk zou zijn. Op onderstaande grafiek zie je dat de huidige koers een stuk onder de NVT price ligt.

Tot slot wil ik nog verwijzen naar de laatste uitzending van Satoshi Radio, waar we vanaf 44:00 ook over de NVT praten, en het nog wat uitgebreider bespreken.

De huidige koers zit onder de NVT price (bron)

In de media

Bert in het FD

Binnen tien seconden kunnen mensen bitcoin in bezit hebben. Open een app, maak een account, en betaal met iDEAL. Klaar. Volgens Markteffect doen mensen dat uit ‘nieuwsgierigheid’, maar ook ‘om snel geld te verdienen’. Over dit fenomeen werd Bert geïnterviewd door het Financieel Dagblad. Hoogtepunt: de introductie van de term ‘shitcoin’. 😉

Later in de week ging het FD ook in op de gekte rond dogecoin. “Het is een bijzonder beest, maar uiteindelijk de ultieme uitwas van het grote cryptocasino”, zegt Bert. “Hij wijst erop dat dogecoin in feite weinig meer is dan een licht aangepaste kopie van oude bitcoincode, waar ontwikkelaars door de jaren heen amper aan hebben gesleutel.” De rest van het stuk lees je hier.

Bert in de Cryptocast

Afgelopen donderdag schoof Bert als co-host aan bij BNR’s Cryptocast. Te gast: microbioloog en schrijver Rosanne Hertzberger. Rosanne heeft een ferme mening over de Cryptocast: ‘jullie houden te weinig rekening met beginners en stellen te weinig kritische vragen’. Dan nodigen we haar zelf maar uit, moet Herbert Blankesteijn gedacht hebben. Het werd een leuk gesprek, over beleggingsstrategieën, energiegebruik, Coinbase, piramidespellen en meer.

Terugluisteren kan hier.

Kijk-, lees-, en luistertips

Podcast: Opt Out

Deze week zijn we een nieuwe podcast tegengekomen: Opt Out van Seth Simmons. Seth neemt je mee op zijn zoektocht naar manieren om onder Surveillance Capitalism uit te komen. Met andere woorden: podcastafleveringen gericht op het (terug)winnen van privacy en manieren waarop je baas kan zijn over je eigen gegevens.

In de eerste aflevering praat Seth met Henry van Techlore over onderwerpen als digitaal minimalisme, scholing rond privacy, en de tools die Henry gebruikt in een digitale wereld die draait om het verzamelen van data.

Leuke rabbit hole om in te duiken!

Podcast: The Case for “Bitcoin Maximalism”

De Canadese investeerder en bitcoinmaximalist Brad Mills is te gast bij RealVision om te vertellen over de reden dat bitcoiners soms fel reageren als iemand onder de naam van bitcoin hun eigen projectje komt shillen. Het gesprek begint met zijn eigen niet alledaagse levensverhaal, en laat zien hoe de bitcoin forks en ICO boom tot een scherp afgesteld immuunsysteem van maximalisten hebben geleid. Luister de podcast hier.

Podcast: The Altcoin Slayer, Eric Wall

In Bankless is Eric Wall te gast, een Zweedse bitcoiner van het eerste uur. In het gesprek wordt duidelijk dat hij een onafhankelijk denker is die zich aan geen enkele groep of cultuur wil binden. Hij heeft net zo makkelijk kritiek op (techniek, monetaire eigenschappen, cultuur van) bitcoin als op de talloze andere projecten. Dat maakt hem tegelijk waardevol, ongrijpbaar, geliefd en gehaat. Een interessante gast om naar te luisteren.

In het kort

Dit zijn de berichten die afgelopen week de cryptowereld bezig hielden:

  • Het Google-verbod op advertenties rond bitcoin en cryptovaluta gaat verdwijnen. Vanaf 3 augustus zijn ze weer toegestaan. Wordt gezien als een belangrijke gebeurtenis.
  • De centrale bank van India heeft een memorandum uitgebracht waarin ze duidelijk maakt dat bitcoin en exchanges niet verboden zijn in het land. Daarmee is die verwarring definitief (voorlopig) van tafel.
  • De betaalkaart van Coinbase integreert nu met Apple Pay en Google Pay. Zo is het weer wat makkelijker geworden om te betalen met cryptovaluta.
  • Voormalig Amerikaans senator Ron Paul stelt dat bitcoin moet kunnen concurreren met andere valuta, zoals de dollar.
  • Standard Chartered komt met een bitcoin brokerage en exchange. De reden dat dit nieuws opviel, is omdat vanuit het Verenigd Koninkrijk de afgelopen maanden vooral drempels opgeworpen werden.
  • Een kijkje in het hoofd van een Keynesiaans denker: ‘als de mensheid bitcoin gaat gebruiken, gaan we allemaal dood’.
  • Volgens binnen- en buitenlandse media zou de regering-Biden bitcoin willen ‘omsingelen’ en willen voorkomen dat de munt te groot wordt. Een bijzondere interpretatie van terminologie die in het land der toezichthouders gebruikelijk is: regulatory perimeters. Hier leggen we uit hoe dit zit.
  • In Miami start vandaag de grootste bitcoinconferentie ooit. Aan de koers van bitcoin ga je daar niets van merken, maar mogelijk verschijnen er hier en daar wel interessante nieuwsberichten naar aanleiding van wat er daar op het programma staat.

Komende week

Maak je borst maar nat, want er staan mooie Alpha-edities op de rol. We zijn deze week over de 300 Alpha-abonnees heen gegaan, voor ons een mooie mijlpaal. Het geeft energie om door te gaan, en is een bevestiging van wat veel van jullie zeggen: Alpha is het waard! Op naar de 400. Help je ons mee?

In de tussentijd vergeten we niet om zo nu en dan van de zon te genieten. Bruistabletten zijn prima, maar niets wint het van wat vitamine D bijtanken met een wandeling in de zon.

Veel leesplezier komende week, en een goed weekend gewenst,
Bart, Bert en Peter