Amerikaanse politiek, on-chain analyse en een avondje op de veranda bij Raoul Pal. Je hoort het, we hebben weer een gevarieerd aanbod voor je bij elkaar gezocht in deze Deepen-editie.

We beginnen deze week met een podcast over de zogeheten debt ceiling, een enigszins ongrijpbaar Amerikaans fenomeen. Waarom doen de Amerikanen dit zichzelf aan? Daarna gaan we door met bitcoinanalist Checkmate, die in de podcast The Bitcoin Layer een tour door zijn on-chain gereedschapskist geeft. We sluiten af met een aflevering van Raoul Pal’s Realvision, waarin hij zijn kijk op de huidige macro- en cryptosituatie geeft.

💡
We zijn altijd bezig met het evalueren van het Bitcoin Alpha aanbod. Zoals je weet zijn we een tijdje terug begonnen met de Alpha Community. Dat doen we op het Circle platform. Dat platform gebruiken we nu een half jaar, dus het is tijd om het net op te halen!

Peter vraagt zich af hoe tevreden jij bent met Circle en hoe je denkt over een overstap naar een platform waarop de lijntjes wat korter zijn en de communicatie directer is, zoals Discord. Jouw feedback helpt enorm! Laat dus hier weten wat je denkt.

Het “domme” schuldenplafond

De debt ceiling is het gesprek van de dag in de VS. Het gaat dan vooral over het verhogen van dat plafond. De debt ceiling is het totale bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen. Die grens leggen de Amerikanen overigens aan zichzelf op; het is een politieke creatie. Maar waarom eigenlijk? We brengen graag een aflevering van de Ezra Klein Show onder de aandacht waarin hij zichzelf die vraag stelt.

Het antwoord formuleert hij samen met Veronique de Rugy, econoom bij de George Mason University. Ze leggen allereerst uit waarom het schuldenplafond niet gewoon wordt afgeschaft. Al snel blijkt dat het voor zowel de Democraten als de Republikeinen een middel is om als minderheidspartij de begroting te beïnvloeden. In Amerika is het namelijk zo dat de minderheidspartij vrij weinig te zeggen heeft over het opstellen van de begroting.

Wat maakt de situatie nu anders dan de voorgaande standoffs? Volgens Klein en De Rugy is de instabiliteit van de Republikeinen het grootste vraagteken. Het lijkt verleden tijd dat de partij als één blok achter een strategie stond. De partij is gefragmenteerd en het is niet uit te sluiten dat één van de subgroepen niet akkoord gaat met het verhogen van het plafond.

En daar gaat het de rest van de podcast verder over: het politieke spel rondom budgetten, begrotingen en leningen. Het blijkt dat zowel de democraten als de republikeinen graag geld uitgeven, weinig trek hebben in bezuinigingen en veel geld moeten lenen. Vooral bij de republikeinen is dat frappant, aangezien die fel tegen een hoge staatsschuld zijn.

‎The Ezra Klein Show: A Libertarian and I Debate the Debt Ceiling on Apple Podcasts
‎Show The Ezra Klein Show, Ep A Libertarian and I Debate the Debt Ceiling - May 16, 2023