Amerikaanse politiek, on-chain analyse en een avondje op de veranda bij Raoul Pal. Je hoort het, we hebben weer een gevarieerd aanbod voor je bij elkaar gezocht in deze Deepen-editie.

We beginnen deze week met een podcast over de zogeheten debt ceiling, een enigszins ongrijpbaar Amerikaans fenomeen. Waarom doen de Amerikanen dit zichzelf aan? Daarna gaan we door met bitcoinanalist Checkmate, die in de podcast The Bitcoin Layer een tour door zijn on-chain gereedschapskist geeft. We sluiten af met een aflevering van Raoul Pal’s Realvision, waarin hij zijn kijk op de huidige macro- en cryptosituatie geeft.

💡
We zijn altijd bezig met het evalueren van het Bitcoin Alpha aanbod. Zoals je weet zijn we een tijdje terug begonnen met de Alpha Community. Dat doen we op het Circle platform. Dat platform gebruiken we nu een half jaar, dus het is tijd om het net op te halen!

Peter vraagt zich af hoe tevreden jij bent met Circle en hoe je denkt over een overstap naar een platform waarop de lijntjes wat korter zijn en de communicatie directer is, zoals Discord. Jouw feedback helpt enorm! Laat dus hier weten wat je denkt.

Het “domme” schuldenplafond

De debt ceiling is het gesprek van de dag in de VS. Het gaat dan vooral over het verhogen van dat plafond. De debt ceiling is het totale bedrag dat de Amerikaanse overheid mag lenen. Die grens leggen de Amerikanen overigens aan zichzelf op; het is een politieke creatie. Maar waarom eigenlijk? We brengen graag een aflevering van de Ezra Klein Show onder de aandacht waarin hij zichzelf die vraag stelt.

Het antwoord formuleert hij samen met Veronique de Rugy, econoom bij de George Mason University. Ze leggen allereerst uit waarom het schuldenplafond niet gewoon wordt afgeschaft. Al snel blijkt dat het voor zowel de Democraten als de Republikeinen een middel is om als minderheidspartij de begroting te beïnvloeden. In Amerika is het namelijk zo dat de minderheidspartij vrij weinig te zeggen heeft over het opstellen van de begroting.

Wat maakt de situatie nu anders dan de voorgaande standoffs? Volgens Klein en De Rugy is de instabiliteit van de Republikeinen het grootste vraagteken. Het lijkt verleden tijd dat de partij als één blok achter een strategie stond. De partij is gefragmenteerd en het is niet uit te sluiten dat één van de subgroepen niet akkoord gaat met het verhogen van het plafond.

En daar gaat het de rest van de podcast verder over: het politieke spel rondom budgetten, begrotingen en leningen. Het blijkt dat zowel de democraten als de republikeinen graag geld uitgeven, weinig trek hebben in bezuinigingen en veel geld moeten lenen. Vooral bij de republikeinen is dat frappant, aangezien die fel tegen een hoge staatsschuld zijn.

‎The Ezra Klein Show: A Libertarian and I Debate the Debt Ceiling on Apple Podcasts
‎Show The Ezra Klein Show, Ep A Libertarian and I Debate the Debt Ceiling - May 16, 2023

Holders “met ballen”

Checkmate is te gast bij podcast The Bitcoin Layer met Joe Consorti en Nik Bhatia als host. Ze praten uitgebreid over hoe Checkmate als hoofdanalist van Glassnode on-chain analyse ziet en gebruikt.

On-chain analyse helpt bij het identificeren van turning points door te kijken naar het gedrag van verschillende cohorts. Dat zijn adressen of entiteiten die gegroepeerd worden op een bepaalde eigenschap, zoals grootte of leeftijd.

Zo zijn short term holders niet altijd de speculanten. Op dit moment zijn het juist de mensen die tijdens en na de FTX-crash het lef hadden om te kopen. “De mensen die voor de FTX-trein sprongen, die hebben toch vrij serieuze ballen”, zegt de analist.

De afgelopen weken zien we dat deze groep wat winst neemt. Niet gek, ze staan immers stevig in de plus. Maar het is niet veel, misschien zo’n 20 tot 40 procent. We zien nog niet het gedrag dat hoort bij mensen die de markt duur vinden. “Het is een schoolvoorbeeld van een rally vanaf een bodem.”

Ook de bespreking van de realized price is interessant. Checkmate merkt op dat de bitcoins van Satoshi een grote invloed hebben op de realized price. Haal je die eruit, dan kom je op wat hij de true cost base noemt, en die ligt zo rond de 30.000 dollar. Binnenkort komt hij met meer onderzoek hierover naar buiten, dat zullen wij zeker volgen!

‎The Bitcoin Layer: Bitcoin Is Building Strength On-Chain | Checkmate on Apple Podcasts
‎Show The Bitcoin Layer, Ep Bitcoin Is Building Strength On-Chain | Checkmate - May 3, 2023

Denkwerk van Raoul Pal

Een avond met een goed glas rum bij Raoul Pal op de veranda, zo voelt deze aflevering van RealVision. Met als rode draad zijn twee grote theses: the everything code en the exponential age.

Macro. Aan het einde van een debt cycle raakt alles met elkaar verbonden, met groei van de geldhoeveelheid als verbindende factor. Economie, krediet, rente en financiële markten zijn wereldwijd in een cyclus van zo’n 3,5 jaar gekomen. Dat de rente weer naar nul gaat is onvermijdelijk, de schuld is anders onhoudbaar. Als je dit ziet, heb je de sleutel tot alles: the everything code.

Crypto. Gemeten ten opzichte van de ruime geldhoeveelheid is de afgelopen 15 jaar niets gegroeid in waarde, behalve crypto en tech. Dat komt door netwerkeffecten: the exponential age. Nu hebben 300 miljoen mensen crypto, over drie jaar zijn dat er een miljard. Bitcoin geeft mensen, bedrijven en landen een ’sense of agency’ in een omgeving waar alles tegenpartijrisico heeft.

AI. In vijf weken ging ChatGPT van 0 naar 100 miljoen gebruikers. Het snelste ooit. Het gaat alles veranderen. Omdat het zo snel gaat, slaan mensen de stap over van boos zijn, men gaat meteen naar ‘hoe het mij kan helpen’. AI en robotica zullen productiviteit belachelijk veel vergroten, we worden augmented humans.

De timing is voor Pal duidelijk: we zitten nu ongeveer op de bodem van de conjunctuurcyclus. Aandelenmarkten hadden dat al lang door, in oktober vorig jaar is de bodem al neergezet. Later dit jaar zal de rente omlaag moeten om problemen bij banken te fixen.

Het einde van deze bullmarkt? Volgens Pal ligt die ergens in 2025.

‎Real Vision Daily Briefing: Finance & Investing: Raoul Pal on The Exponential Age and the Everything Code: AI, Crypto, QE and Beyond on Apple Podcasts
‎Show Real Vision Daily Briefing: Finance & Investing, Ep Raoul Pal on The Exponential Age and the Everything Code: AI, Crypto, QE and Beyond - May 7, 2023

Overige tips

Jan van Eck was te gast bij de podcast On The Margin. Zijn vader begon in 1968 de firma Van Eck, bekend geworden met de gold miners ETF in de VS. In Europa beheren ze een hele lijst crypto-ETF’s. Hij vertelt over de vooruitziende blik waarmee ze een goudfonds oprichtten toen goud nog een vaste wisselkoers had, waarvan zij al zagen dat die onhoudbaar was. Inmiddels heeft Jan van Eck het stokje van zijn pa overgenomen. Als huidige ceo ziet hij veel in crypto. In deze aflevering legt hij uit waarom.

‎On the Margin: The Bull Market In Hard Assets | Jan Van Eck on Apple Podcasts
‎Show On the Margin, Ep The Bull Market In Hard Assets | Jan Van Eck - May 3, 2023

In de Weekly Roundup van On The Brink noemde Nic Carter onderstaand artikel van Two Ocean Trust. Zij hadden vorig jaar een analyse gemaakt van het effect van bitcoin in een beleggingsportefeuille. Inmiddels zijn we een dikke bearmarkt verder, en doen ze de analyse nog eens over. Conclusie: zelfs door de bearmarkt heen is het voor het risico-gewogen rendement gunstig om bitcoin op te nemen!

Revisiting the Case for Bitcoin
Given bitcoin’s recent decline in price and increased volatility, we thought it would be an interesting time to revisit our analysis. The results not only confirmed our original conclusions but were surprisingly at odds with much of the “crypto winter” narrative. The fact remains that allocating a…

Obi Nwosu was te gast bij Peter McCormack in de What Bitcoin Did podcast om te praten over Fedi (zijn bedrijf) en Fedimint (het protocol). Fedimint is een opensourceprotocol waarmee het opslaan van bitcoin in een community mogelijk gemaakt moet worden. Althans, dat was ooit het idee. Inmiddels is het groter dan dat en wil Nwosu middels Fedi een federated operating system gaan bouwen.

‎What Bitcoin Did with Peter McCormack: How Fedimint Scales Bitcoin with Obi Nwosu on Apple Podcasts
‎Show What Bitcoin Did with Peter McCormack, Ep How Fedimint Scales Bitcoin with Obi Nwosu - 12 May 2023

Tot slot

Alle eerdere edities van Alpha Deepen kun je teruglezen in het archief op de website.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn van harte welkom in de Bitcoin Alpha community.