Afgelopen donderdag hadden we het bij Satoshi Radio over de door BRC-20-tokens ontstane drukte op het bitcoinnetwerk, de bijbehorende (hoge) transactiekosten, en de existentiële vraagstukken die daardoor de aandacht grepen. Sommige analisten nemen het standpunt in dat de file op het bitcoinnetwerk een aantal weeffouten in het protocol heeft blootgelegd. Imperfecties die in de context van ethereum al lang en breed zijn uitgekauwd en opgelost. We kwamen daarom tot deze prikkelende stelling: Als Proof of Stake werkt en solide is, dan is ethereum op vrijwel alle fronten superieur. Wat volgde was een scherpe discussie.

We wisten toen nog niet dat een paar uur later alarmerende berichten op Twitter zouden verschijnen over de staat van het ethereumnetwerk. Tot twee keer toe zou het netwerk uit de bocht gevlogen zijn. Is dit het definitieve antwoord op onze stelling?

De problemen bij ethereum draaiden om zogeheten finality issues. Finaliteit is een belangrijk concept in de blockchainwereld. Erachter schuilt de vraag wanneer een blockchaintransactie definitief is.

Bij bitcoin is dit een probabilistisch proces. Hoe langer de keten van blocks na het block waarin je transactie is opgenomen, des te kleiner de kans dat het werk dat ermee gemoeid ging ongedaan gemaakt kan worden. Met elk nieuw gevonden block groeit de zekerheid dat je transactie onomkeerbaar is. Daarom noemen we zo’n aanpalend block ook wel een confirmation. Veel wallets en exchanges hanteren tussen de 3 en 6 bevestigingen voordat ze een transactie als definitief presenteren.

Wanneer is een blockchain-transactie definitief?
Binance wacht bij een Bitcoin-storting nog maar 1 confirmation voordat ze het geld vrijgeven. Nemen ze daarmee een groot risico? Na hoeveel confirmations is een transactie eigenlijk definitief? Wij zochten het uit. De opmerkelijke conclusie is dat het afhangt van hoeveel geld je verstuurt!

Bij ethereum verloopt dit proces heel anders sinds de overstap op Proof of Stake. In deze context bereikt de blockchain finaliteit door een proces met de naam ‘attestering’, waarbij validators (degenen die hun ether op het spel gezet hebben) getuigen dat een bepaald block geldig is. Een block wordt simpelweg als definitief beschouwd als er voldoende verklaringen zijn afgegeven.

Het “verloren gaan van finaliteit” betekent dat er onvoldoende stemmen binnenkomen om het stempel “definitief” te geven. Dat gebeurde op 11 en 12 mei, toen 60 procent van alle validators hun taken ineens niet meer uitvoerden. Beide keren begonnen de problemen met enkele valide, maar veel te laat afgegeven attestaties.

Er zijn verschillende redenen waarom dit zou kunnen gebeuren. Netwerkvertragingen, fouten of bugs, of gewoon (al dan niet bewust) slecht gedrag van een validator.

Hoewel er nog geen definitieve post mortem beschikbaar is, lijkt het erop dat het hier om een combinatie van factoren gaat. De oude attestaties zorgden voor problemen bij twee ethereum-clients, de software waar nodes van gebruikmaken. Om de ongewone attestaties te valideren, bouwden deze clients de gehele blockchain opnieuw op. Dat is een arbeidsintensieve operatie, zeker als dat meerdere keren tegelijkertijd wordt gedaan. Het zorgde voor een groot aantal overwerkte validators die dusdanig druk werden dat ze onvoldoende rekenkracht over hadden om hun werk goed uit te voeren.

Niet alle clients zijn op deze manier ontworpen. Vier op de tien validators gingen als vanouds door met het verwerken van transacties en het produceren van blocks. Sommige analisten en ontwikkelaars zeggen daarom dat het netwerk ‘gewoon’ bleef draaien, ondanks dat finaliteit verloren ging en het tempo ervan ietwat verlaagd was.

Maar spreken van ‘gewoon functioneren’ is te kort door te bocht.

Voor gebruikers kan verlies van finaliteit leiden tot onzekerheid en tot financiële verliezen. Hun transactie wordt weliswaar verwerkt, maar zolang die niet definitief is, kan hij nog worden teruggedraaid. Dit principe kan de werking en stabiliteit van dapps en tweedelaagsapplicaties en -protocollen ook beïnvloeden.

Bezitters van een ethereum-validator kunnen bovendien financieel gestraft worden voor hun inactiviteit. Als die periode voortduurt, schakelt een noodprogramma in met de naam Inactivity Leak. Dit programma is ontworpen om het netwerk te laten herstellen van een gebeurtenis waarin het een groot aantal validators (al dan niet permanent) verliest. De kern ervan is dat inactieve validators middels boetes worden aangespoord om hun gedrag te veranderen. Doen ze dat niet? Dan wordt hun stake tot een minimum gereduceerd, net zolang totdat de actieve validators de overhand hebben. Op 12 mei werd dit programma voor het eerst aan het werk gezet, met als gevolg dat validators met een disfunctionele client in de portemonnee zijn geraakt.

Alle belanghebbenden konden in de nacht van vrijdag op zaterdag opgelucht ademhalen. Voor de aangetaste clients werd een hotfix beschikbaar gesteld, waarmee toekomstige soortgelijke episodes zijn verijdeld.

Vanuit het perspectief van het ethereumprotocol is alles naar wens verlopen. Het netwerk bleef functioneren, ondanks het feit dat voor korte tijd meer dan de helft van de validators niet meer functioneerde. Het noodprogramma gaf beheerders en programmeurs een stevige prikkel om de problemen op te lossen. En nadat hun validators hun werk weer konden hervatten, herstelde finaliteit vlot.

Maar dat iets technisch goed verloopt, wil niet zeggen dat het geen sporen kan achterlaten. Als gebruikers een netwerk langdurig zien haperen, kan dat een blijvende deuk in het vertrouwen opleveren. Vooralsnog lijkt dat niet het geval te zijn; de meeste gebruikers hebben niets van de problemen gemerkt.

Uit de community

Mike vraagt zich af of er Alpha’s zijn die al experimenteren met Fedimint. Dat is een protocol om in een lokale gemeenschap op privacy-vriendelijke wijze met bitcoin te werken. Als luistertip geeft Mike de podcast van Peter McCormack en Obi Nwosu waarin ze de vergaande mogelijkheden ervan bespreken.

Heb jij er ervaring mee? Of een mening over? Dan zijn we in de community naarstig op zoek naar jou!

Nieuwsoverzicht

De belangrijkste gebeurtenissen in het kort op een rij:

  • Tether maakte $1,48 miljard winst in het eerste kwartaal van 2023. Dat zegt het bedrijf in de kwartaalcijfers die recent zijn gepubliceerd. Tether beheert $81,8 miljard aan assets. Die bezittingen zijn meer waard dan de verplichtingen die er tegenover staan ($79 miljard). Opvallend is dat Tether voor $1,5 miljard aan bitcoin in kas heeft, en voor $3,3 miljard aan goud.
  • 26 procent van family offices heeft blootstelling aan cryptoactiva. Dat blijkt uit onderzoek van Goldman Sachs onder familiekantoren wereldwijd. Het FTX-debacle laat echter een flinke blauwe plek achter. Het aantal respondenten dat "potentieel geïnteresseerd" is in de activaklasse daalde van 45 naar 12 procent. In Azië is de interesse het hoogst, Europese family offices zijn hekkensluiter. Opvallend is dat partijen die al blootstelling hebben van plan zijn die dit jaar te vergroten.
  • PayPal bewaart bijna 1 miljard dollar aan cryptoactiva voor klanten. Dat is bijna 56 procent meer dan wat het bedrijf vorig kwartaal rapporteerde. Het grootste deel van wat in de kluis ligt betreft bitcoin ($499 miljoen) en ether ($362 miljoen). Vorig jaar juli maakte PayPal het mogelijk om bewaarde tegoeden te versturen naar een eigen wallet of een derde partij.
  • Bittrex kondigt faillissement aan van Amerikaanse tak. Dat meldt de beurs in een persbericht. Eerder maakte Bittrex al bekend per 30 april uit de VS te vertrekken. Volgens oprichter en ceo Richie Lai is dit de “mooiste manier om zijn baby te begraven”. Hij meldt daarbij dat alle klantentegoeden die nog bij de beurs staan aanwezig zijn. De grootste crediteur is de OFAC; dit agentschap legde de beurs recent een boete op van 25 miljoen dollar.
  • Bitcoinminer Marathon slaat handen ineen met staatsbedrijf Abu Dhabi. Het bedrijf heeft met Zero Two een gezamenlijke onderneming opgericht. Samen gaan ze twee grote mining-faciliteiten ontwikkelen met een capaciteit van 250 megawatt. Volgens de bedrijven kan overtollige energie op deze manier benut worden en het stroomnet verder verduurzaamd worden.
  • Lisk Foundation ruilt bitcoin als reservemunt in voor ether. Het gaat om een totaal van 1000 BTC dat in tien weken in tranches van 100 BTC wordt omgewisseld naar ether. De stichting onderbouwt de beslissing met drie argumenten, waarvan één gericht is op de overstap naar Proof of Stake. Ether biedt een duurzaam rendement en dat past beter bij Lisks financiële strategie.
  • Cryptobeurzen adviseren automatische backup van Google Authenticator uit te schakelen. Google’s Authenticator is één van de populairste apps voor tweestapsverificatie. De app ondersteunt sinds kort back-ups van de sleutels waarmee codes worden gegenereerd. Volgens de beurzen brengt dat een veiligheidsrisico met zich mee. Als je Google-account wordt gehackt, zijn de inbrekers ook een stap dichter bij je cryptoactiva.
  • Cryptobedrijven moeten cryptotegoeden van Europeanen melden bij de fiscus. Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie daartoe een richtlijnvoorstel gepubliceerd. Het voorstel kan op unanieme steun rekenen en wordt deze week waarschijnlijk goedgekeurd. De rapportageplicht geldt ook voor bedrijven buiten de EU.

Tot slot

Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.