De afgelopen maanden waren er weken dat alle podcasts, video’s en artikelen over hetzelfde gingen. De bankencrisis, de weddenschap van Balaji of de aanvallen van de SEC. Dat is nu gelukkig anders. Uit een divers palet aan onderwerpen en gasten kozen we drie podcasts om wat uitgebreider te bespreken.

Eric Wall vertelt over zijn avontuur bij cryptoscam Hex en de Taproot Wizards die als inscription op de bitcoinblockchain worden geplaatst. Nassim Taleb probeert nog maar eens uit te leggen waarom bitcoin gedoemd is te mislukken. Wij denken dat zijn razernij meer met bitcoiners dan met bitcoin zelf te maken heeft. Als derde een interessant gesprek over de recente upgrade van ethereum. En natuurlijk nog een lijstje andere tips, waar vast ook nog wat leuks tussen zit!

💡
In de Alpha Deepen vertellen we jullie elke twee weken welke artikelen, podcasts of video’s ons zijn opgevallen. We vertellen erbij waar het over gaat en wat er interessant aan is. Zo kun je zelf besluiten of het je kostbare tijd waard is! De verhalen van Bart zullen vanaf nu onder de Alpha Insights vlag verstuurd worden.

Zelf iets bijzonders tegengekomen dat je graag wilt delen? Deel het hier in de community, en wie weet nemen we ‘m volgende keer mee in de nieuwsbrief!

Dit is de eerste Deepen in dit format. We horen graag wat jullie ervan vinden. Langer of korter? Meer of minder tips? Je kunt reageren in de community of gewoon een antwoord sturen op deze mail!

Eric Wall over Hex, Wizards en massa-adoptie

In deze podcast gaat gastheer Peter McCormack in gesprek met Eric Wall, die ontzettend veel weet van alle aspecten van bitcoin, maar ook graag stevige kritiek levert.

In het gesprek doet Wall een boekje open over cryptoscam Hex, waar hij als ‘antichrist’ was opgezogen door de community. Volgens Wall volgt Hex-oprichter Richard Heart nauwkeurig het hoofdstuk uit het boek 48 Laws of Power dat beschrijft hoe je een ‘cult-like following’ kunt opbouwen.

Ook vertelt Wall over de Taproot Wizards, een project waarmee hij mensen onderwijst over bitcoin en lightning, en opnieuw wat ‘magic and fun’ terug wil brengen naar de in zijn ogen wat verzuurde bitcoingemeenschap.

Maar het belangrijkste gespreksonderwerp is misschien wel zijn strijd tegen bitcoinmaximalisme. Volgens Wall worden Ammous en Saylor aanbeden terwijl ze gewoon onzin verkondigen. Zijn kernpunt is dat wat ons hier gebracht heeft, ons niet verder brengt. Voor massa-adoptie is een veelzijdiger en minder extremistische cultuur nodig.

Hier zijn wij het mee eens. Bitcoin is voor iedereen. Houd je je aan de regels van het protocol? Dan doe je mee, wat je visie op geld, economie, politiek, voedsel of het leven ook is. De manier waarop Wall het brengt is soms wat clownesk en trollerig. Of je dat prettig vindt, is een kwestie van smaak.

“This group of Bitcoiners that we’ve cultivated for the last couple of years, they are not going to help us to grow this community by a tenfold or a hundredfold anymore.”

‎What Bitcoin Did with Peter McCormack: Bitcoin’s Wall’d Garden with Eric Wall on Apple Podcasts
‎Show What Bitcoin Did with Peter McCormack, Ep Bitcoin’s Wall’d Garden with Eric Wall - 12 Apr 2023

Taleb legt uit wat bitcoiners niet snappen

Nassim Taleb was te gast bij de Odd Lots podcast om te praten over bitcoin, zijn hernieuwde liefde voor fietsen en antifragiliteit. De mensen die ons al wat langer volgen weten dat we graag concepten van Taleb aanhalen in onze publicaties. We begonnen daarom vol verwachting aan deze podcast.

Het stuk over bitcoin viel ons tegen. Taleb herhaalde nog maar eens dat hij van gedachte is veranderd over de digitale munt. Bitcoin is volgens hem niet antifragiel, maar het tegenovergestelde: fragiel. Dat komt omdat “als de miners naar het strand gaan, bitcoin in één keer verdwijnt”. Een absurd argument, waar zelfs in deze vorm nog wel een en ander op aan te merken is. We bespraken in deze Alpha Insights al eens zijn veranderde gedachten over bitcoin.

Al vrij snel komt de aap uit de mouw: Taleb is eigenlijk helemaal klaar met de mondige aanhangers van bitcoin. In de covid-jaren werd het hem duidelijk dat een deel van de bitcoiners sceptisch is over vaccins en dat zij dat probeerden te onderbouwen met de theorieën van Taleb zelf. Dit leidde meerdere malen tot stevig moddergooien op Twitter.

Hoewel wij dit fenomeen herkennen, staan we niet aan Talebs kant. Dat heeft twee redenen. Ten eerste moet je bitcoin los zien van de luide minderheid op Twitter. Bitcoin heeft als protocol, netwerk of geld geen bias en dat maakt het zo'n mooi fenomeen. Ten tweede gaat het dus om een minderheid. Het grootste gedeelte van de bitcoiners die wij kennen heeft een genuanceerde mening over complexe problemen en durft daarbij kritisch naar de rol van bitcoin te kijken.

De rest van de podcast is het beluisteren zeker waard. Taleb vertelt over zijn liefde voor fietsen en flaneren, en komt tegen het einde steeds meer met zijn eigen theorieën in de knoop.

‎Odd Lots: Nassim Taleb on What Bitcoiners, Anti-Vaxxers and Deadlift Maxis All Get Wrong on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep Nassim Taleb on What Bitcoiners, Anti-Vaxxers and Deadlift Maxis All Get Wrong - Apr 6, 2023

Panel van ethereum-insiders over Shapella

Vorige week kreeg ethereum de eerste grote upgrade na The Merge in september. Vlak voor de upgrade nam podcast Bankless deze aflevering op met drie gasten die diep in het ethereum-ecosysteem zitten: Tim Beiko, Justin Drake en Anthony Sassano.

Het is leuk om de opwinding en het plezier te horen. Je zou Shapella kunnen zien als de afronding van de overstap van proof-of-work naar proof-of-stake, een proces dat in december 2020 begon.

De aflevering staat bol van de leuke inkijkjes in hoe staking bij ethereum werkt. Dat er een verschil is tussen full en partial withdrawals. Dat er een verschil is tussen exit en withdraw. Hoe lang de wachttijd zal zijn. De gasten verwachten een felle opleving van innovatie en competitie onder staking-providers en -protocollen nu er naast een ingang ook een uitgang is.

Wij vinden het leuk om van dichtbij te volgen hoe de vele gewaagde experimenten bij ethereum verlopen. Hoe enthousiast men is over het zelf draaien van een node en zelf beheren van je digitale bezittingen. En ook om te zien dat de doemscenario’s van sommige bitcoiners niet uitkomen. Zoals dat de merge een mislukking zou worden en dat withdrawals er nooit zouden komen.

‎Bankless: Shanghai-Capella: ETH Staking Withdrawals with Tim Beiko, Justin Drake, and Anthony Sassano on Apple Podcasts
‎Show Bankless, Ep Shanghai-Capella: ETH Staking Withdrawals with Tim Beiko, Justin Drake, and Anthony Sassano - Apr 12, 2023

Overige tips

In de Drum Tower podcast van The Economist gaat het deze week over het eilandje Kinmen. Het eiland hoort bij Taiwan, maar de afstand naar het Chinese vasteland is maar 3 kilometer. De hosts spreken met verschillende bewoners van het eiland om te horen wat dit teweeg brengt bij de lokale bevolking.

‎Drum Tower: Drum Tower: Islands in the Strait on Apple Podcasts
‎Show Drum Tower, Ep Drum Tower: Islands in the Strait - Apr 18, 2023

Je hebt hem al vaker langs zien komen in onze lijst met podcast tips: Bitcoin, Explained. De podcast van journalist Aaron van Wirdum en core developer Sjors Provoost is informatief, zonder gortdroog te worden. Deze week gaat het over Stamps, een protocol waarmee je afbeeldingen kan uploaden op de blockchain van bitcoin. Ordinals 2.0 of is er meer aan de hand?

‎Bitcoin Explained - The Technical Side of Bitcoin: Bitcoin, Explained 76: Stamps (And the Invalid Block Caused by It) on Apple Podcasts
‎Show Bitcoin Explained - The Technical Side of Bitcoin, Ep Bitcoin, Explained 76: Stamps (And the Invalid Block Caused by It) - Apr 15, 2023

Misschien heb je het wel meegekregen afgelopen week: super geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst lagen op straat. Dat is op zichzelf al nieuwswaardig, maar deze documenten werden openbaar gemaakt op een Minecraft Discord server. In deze aflevering van Hard Fork legt host Aric Toler uit hoe dat heeft kunnen gebeuren.

‎Hard Fork: Inside the Hunt for the Discord Leaker + Twitter Chaos Updates on Apple Podcasts
‎Show Hard Fork, Ep Inside the Hunt for the Discord Leaker + Twitter Chaos Updates - Apr 14, 2023

Sluiten we af met de What You Will Learn podcast, waar ze elke aflevering een boek bespreken. Deze aflevering bespreken ze The Sovereign Individual, een boek dat veel bitcoiners gelezen hebben. Het is echter wel een vrij dikke pil, dus als je nog twijfelt kan je deze podcast eerst luisteren.

‎What You Will Learn: The Sovereign Individual on Apple Podcasts
‎Show What You Will Learn, Ep The Sovereign Individual - 13 Apr 2023

Tot slot

Alle eerdere edities van Alpha Deepen kun je teruglezen in het archief op de website.

Vragen, opmerkingen en suggesties zijn van harte welkom in de Bitcoin Alpha community.

Groet!
Bart, Bert & Peter