Het is weer woensdag: tijd voor een Alpha Deepen. We beginnen deze week met een podcast over de staat van de dollar. Klopt het dat verschillende landen op zoek zijn naar een alternatief of is het een storm in een glas water? In de volgende podcast geeft de succesvolle handelaar Simon Ree een kijkje in de keuken. Welke principes hebben succesvolle traders? We sluiten deze editie af met de Cryptocast over de MiCA-verordening. Deze week werd de wettekst voor deze nieuwe Europese cryptowet definitief. Veel leesplezier!
Paul McNamara over de staat van de dollar
Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: landen die van de dollar weg bewegen en een andere munt gebruiken om handel te drijven. We schreven er eerder over in deze Alpha News. Onze conclusie: de dominantie van de dollar neemt langzaam (en gestaag) af, maar niets suggereert dat een plotse en snelle ineenstorting voor de deur staat.
In Odd Lots, de podcast van Bloomberg, storten de hosts zich ook op dit vraagstuk. In hun jarenlange carrière als economisch journalist is de val van de dollar al talloze keren aangekondigd. Toch is de dollar nog steeds de belangrijkste munt. Ze gaan in gesprek met Paul McNamara, investment director bij GAM.
McNamara vertelt dat er veel gesproken wordt over de zogenaamde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Naar zijn idee gebruikt men dit begrip te makkelijk: men heeft het dan over China en een klein beetje over India. Landen als Saudi-Arabië worden helemaal niet meegenomen, terwijl juist dat land steeds vaker winsten aanhoudt in andere valuta's dan de dollar.
Het wordt vrij snel duidelijk waarom landen op zoek zijn naar een alternatief voor de dollar. De sancties tegen Rusland hebben laten zien dat je geld niet veilig is in de VS. Maar wat is het alternatief? In het restant van de podcast komen we erachter dat er op dit moment geen andere optie is dan US treasuries. Geen andere asset ter wereld is liquide genoeg om dit soort hoeveelheden geld op te zuigen.
En China dan? Volgens McNamara moet er nog behoorlijk wat gebeuren voordat de renminbi een reserve currency kan worden. Het grootste pijnpunt is de enorme bak spaargeld die China heeft. Daarnaast moet China de capital controls minder streng maken.
Voor ons is deze podcast een mooie bevestiging van de conclusie in de Alpha News. Aan de ene kant is het duidelijk dat verschillende landen op zoek zijn naar alternatieven voor de dollar (en Amerikaanse staatsobligaties), maar tegelijkertijd zijn er (nog) geen alternatieven.
