Het is weer woensdag: tijd voor een Alpha Deepen. We beginnen deze week met een podcast over de staat van de dollar. Klopt het dat verschillende landen op zoek zijn naar een alternatief of is het een storm in een glas water? In de volgende podcast geeft de succesvolle handelaar Simon Ree een kijkje in de keuken. Welke principes hebben succesvolle traders? We sluiten deze editie af met de Cryptocast over de MiCA-verordening. Deze week werd de wettekst voor deze nieuwe Europese cryptowet definitief. Veel leesplezier!

Paul McNamara over de staat van de dollar

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: landen die van de dollar weg bewegen en een andere munt gebruiken om handel te drijven. We schreven er eerder over in deze Alpha News. Onze conclusie: de dominantie van de dollar neemt langzaam (en gestaag) af, maar niets suggereert dat een plotse en snelle ineenstorting voor de deur staat.

In Odd Lots, de podcast van Bloomberg, storten de hosts zich ook op dit vraagstuk. In hun jarenlange carrière als economisch journalist is de val van de dollar al talloze keren aangekondigd. Toch is de dollar nog steeds de belangrijkste munt. Ze gaan in gesprek met Paul McNamara, investment director bij GAM.

McNamara vertelt dat er veel gesproken wordt over de zogenaamde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Naar zijn idee gebruikt men dit begrip te makkelijk: men heeft het dan over China en een klein beetje over India. Landen als Saudi-Arabië worden helemaal niet meegenomen, terwijl juist dat land steeds vaker winsten aanhoudt in andere valuta's dan de dollar.

Het wordt vrij snel duidelijk waarom landen op zoek zijn naar een alternatief voor de dollar. De sancties tegen Rusland hebben laten zien dat je geld niet veilig is in de VS. Maar wat is het alternatief? In het restant van de podcast komen we erachter dat er op dit moment geen andere optie is dan US treasuries. Geen andere asset ter wereld is liquide genoeg om dit soort hoeveelheden geld op te zuigen.

En China dan? Volgens McNamara moet er nog behoorlijk wat gebeuren voordat de renminbi een reserve currency kan worden. Het grootste pijnpunt is de enorme bak spaargeld die China heeft. Daarnaast moet China de capital controls minder streng maken.

Voor ons is deze podcast een mooie bevestiging van de conclusie in de Alpha News. Aan de ene kant is het duidelijk dat verschillende landen op zoek zijn naar alternatieven voor de dollar (en Amerikaanse staatsobligaties), maar tegelijkertijd zijn er (nog) geen alternatieven.

‎Odd Lots: Why the Desire to Move Away From the Dollar Is Getting Real on Apple Podcasts
‎Show Odd Lots, Ep Why the Desire to Move Away From the Dollar Is Getting Real - Apr 27, 2023

Simon Ree over succesvolle handelaars

Sommigen zullen Simon Ree kennen van The Tao of Trading, een bekend boek over hoe je als trader succesvol kunt zijn in elke marktomstandigheid. Of misschien moeten we zeggen: hoe je als trader je vermogen niet compleet vergokt. Want het grootste gedeelte van de handelaars verliest op langere termijn geld.

Ree was te gast bij Jack Farley in de podcast Forward Guidance. Hij vertelt over zijn carrière bij Goldman en Citi, en dat hij besloot daar weg te gaan om voor zichzelf te handelen en mensen te leren over trading. Het gesprek zit vol mooie uitspraken die je even tot je moet laten doordringen. Twee voorbeelden.

Do you wanna be right or do you wanna make money?” — De meeste mensen zijn ongeschikt als trader. Ze willen vooral graag gelijk hebben, dat is fijn voor hun ego. Maar als handelaar moet je bescheiden accepteren dat je het vaak fout hebt.

Self fulfilling prophecy or not, I don’t care. It seems to work more often than not. Thats what I’m focused on: things that work more often than not.” — De indicatoren die je gebruikt om in- en uit te stappen zijn geen glazen bol of magische formule. Het zijn aanwijzingen. Als ze vaker wel dan niet helpen, dan zijn ze nuttig.

Of je nu zelf handelt, dat overweegt te gaan doen, of juist beslist niet wilt — dit is een interessant gesprek. Het laat zien dat handelen zelfs voor de meest doorgewinterde en gedisciplineerde professional niet makkelijk is. Laat staan voor de leek.

‎Forward Guidance: Key Principles For Successful Trading | Simon Ree on Apple Podcasts
‎Show Forward Guidance, Ep Key Principles For Successful Trading | Simon Ree - Apr 17, 2023

MiCAR: Verplicht te handelen in het belang van de klant

Vorige week was Willem-Jan Smits van Watson Law te gast bij de Cryptocast om te vertellen over twee recent aangenomen Europese wetten: MiCAR en TFR.

We hebben het daar in Satoshi Radio, Cryptocast en verschillende Alpha’s vaker over gehad, dit speelt tenslotte al jaren. Maar vaak bleef het gesprek op hoofdlijnen omdat de inhoud nog kon veranderen en omdat het een heel omvangrijk boekwerk is.

Nu de wetteksten definitief zijn, is het tijd voor een grondige review. Die deden Herbert en Bert samen met dé expert op dit gebied. Het duurt ruim een uur, maar dan heb je ook echt goed inzicht in de vier pijlers van MiCAR en hoe TFR zich ertoe verhoudt. Die pijlers zijn: uitgeven van cryptoactiva, uitgeven van stablecoins, aanbieden van cryptodiensten en regels over marktmanipulatie en handelen met voorkennis.

De regel uit de wettekst die ons het meest is bijgebleven is het opschrift bovenaan artikel 66: “Verplichting om eerlijk, billijk en professioneel te handelen in het belang van cliënten”.

We kunnen best wat dingen in deze wetten aanwijzen waar we iets minder enthousiast over zijn. Maar over het algemeen is het goed gelukt om regels te maken die voor een gelijk(er) speelveld zorgen, zonder dat het karakter van de technologie en het ecosysteem van crypto verloren gaat. Voorbeelden hiervan hoor je in de podcast!

‎Cryptocast | BNR: 269 B: Dit verandert er met cryptowet MiCAR on Apple Podcasts
‎Show Cryptocast | BNR, Ep 269 B: Dit verandert er met cryptowet MiCAR - Apr 25, 2023

Overige tips

New York Magazine schreef een uitgebreid interview en achtergrondartikel over Arthur Hayes, oprichter van BitMEX. Hij vertelt over zijn eerste jaren in crypto, de periode met een enkelband als straf voor onvoldoende witwascontrole bij zijn derivatenplatform en zijn toekomstplannen. Mooi portret van een boeiende man.

The Original King of Crypto Is Back
Arthur Hayes rubbed success in the Feds’ face and got busted. Now he’s returning to a shell-shocked industry.

Gaan we verder met Jack Mallers, de CEO van Strike. De meeste van jullie zullen Jack wel kennen, omdat hij al vaker in podcasts is langsgekomen. Daarnaast wordt hij vaak door Amerikaanse nieuwszenders gevraagd om zijn verhaal te doen over bitcoin. Mallers heeft de gave om dat op een scherpe doch luchtige wijze te doen. Deze week mocht hij zijn zegje doen op de Bitcoin Policy Summit, in een zaal vol Amerikaanse politici. Hij legt in twintig minuten uit wat zijn huidige kijk op bitcoin is.

Veel mensen die met bitcoin bezig zijn belanden vanzelf ook in de rabbit hole van digitale identiteiten. Dat komt omdat je met encryptie niet alleen je bitcoin veilig zelf kan bewaren, maar ook je identiteit. Waarom dit onderwerp steeds belangrijker wordt, hoor je in deze aflevering van Darknet Diaries die in het teken staat van identiteitsfraude.

‎Darknet Diaries: I’m the Real Connor on Apple Podcasts
‎Show Darknet Diaries, Ep I’m the Real Connor - May 2, 2023

Laatste tip van deze week is het volgende fragment uit de Amerikaanse talkshow Last Week Tonight. Host John Oliver duikt voor de tweede keer in de wereld van cryptocurrencies. Het resultaat? Een vrij negatief verhaal over de huidige staat van de markt. Toch kunnen we het hem niet kwalijk nemen, want het verhaal klopt van A tot Z. Luna, Celsius en FTX waren natuurlijk ook fiasco's van de bovenste plank. We zijn benieuwd wat jullie van dit fragment vinden.

Tot slot

We hopen dat we jullie weer hebben kunnen voorzien van genoeg tips voor de komende twee weken. Heb je zelf een leuke podcast geluisterd? Laat het weten in de Bitcoin Alpha community. Alle eerdere edities van Alpha Deepen kun je teruglezen in het archief op de website.

Groet!
Bart, Bert & Peter