Kijk je naar de prijs waarop bitcoin april begon en eindigde, lijkt het alsof er weinig gebeurde. Maar niets is minder waar. Hoog tijd voor een terugblik!

💡
Als free member van Bitcoin Alpha ontvangt je iedere maand de Alpha Digest. Daarin blikken we terug, vertellen we je waar de betaalmuur verdween, en schrijven we kort over wat we produceerden. Veel leesplezier!

Nu gratis te lezen

NFT’s op bitcoin?

Drie maanden geleden brak er chaos uit in de bitcoinwereld toen ontwikkelaar Casey Rodarmor het eenvoudig maakte om arbitraire gegevens op bitcoins blockchain vast te leggen. Dit was eerder ook al mogelijk, maar middels ordinals en inscriptions was het opeens voor iedereen toegankelijk. Bert schreef er op 2 februari een Alpha over en die is nu gratis te lezen.

Digital artifacts: NFT’s op bitcoin?
Ordinals, inscriptions en digital artifacts. De bitcoinwereld stond deze week op z’n kop: komen er nu NFT’s in de blockchain? Dat kan toch niet de bedoeling zijn? In deze Alpha leggen we uit hoe het zit.

Coinbase op de bon

In de periode waarin ordinals opkwamen, gebeurde binnen onze eigen landsgrenzen ook iets interessants. DNB gaf Coinbase een boete van €3.325.000 voor het aanbieden van hun cryptodiensten zonder toestemming van de toezichthouder. Zo werd Coinbase na Binance de tweede grote buitenlandse speler met een boete aan de broek. Was de boete terecht? En herstelt dit de relatie tussen de sector en de toezichthouder? De antwoorden staan in deze Alpha News van 30 januari:

Coinbase op de bon, ruzie over bitcoin NFT’s en een waarschuwing van het Witte Huis
De Nederlandsche Bank heeft een flinke boete uitgedeeld aan Coinbase. Was die terecht? Herstelt dit de relatie tussen de sector en de toezichthouder? De antwoorden staan in dit nieuwsoverzicht. We gaan ook in op ruziënde bitcoiners en een opgeheven vinger van het Witte Huis…

FTX & Genesis

In jaunari schreven we voor het laatst een Alpha Roundup in oude stijl. De lange nieuwsbrief maakte daarna plaats voor de losse producten waar we onze Alpha’s nu blij mee maken.

Wat ons betreft zijn Roundup #88 en #90 het teruglezen waard. We schreven ze in de periode dat de ontwikkelingen rond FTX elkaar nog in hoog tempo opvolgden, en dat Genesis haar Chapter 11-faillissement aankondigde. Echt tijdloos is Barts samenvatting van het boek Tracers in the Dark van Andy Greenberg. Veel Alpha's hebben ’m gelezen en hun oordeel was uitsluitend positief.

Alpha Roundup #88: Een rustig begin van 2023
Gelukkig nieuwjaar! We hopen dat jullie een fijn 2023 tegemoet gaan (met hopelijk een minder chaotische cryptomarkt). Wij gaan in ieder geval lekker door, met deze week: Bert neemt je mee langs de velden.
Alpha Roundup #90: Chapter 11 voor Genesis
Bitcoin zweeft rond de $21.000 en dan rijst al snel de vraag: was dit het einde van de bear markt? Bert schetst in de marktupdate een aantal scenario’s om deze vraag te beantwoorden.

Recent gepubliceerd

Groen licht voor MiCA

Na jaren van debatteren, sleutelen en schrappen is het eindelijk zo ver. Het Europees Parlement heeft zijn stempel van goedkeuring gezet op Europa’s nieuwe cryptowet. Wat dat betekent voor jou? In de Alpha News van afgelopen maandag reduceert Peter 600 pagina’s aan wettekst tot zeven concrete takeaways.

Europees Parlement geeft MiCA eindelijk groen licht
Cryptobedrijven moeten vanaf eind 2024 aan strengere eisen voldoen om een vergunning te krijgen voor de Europese markt. De nieuwe wet ziet toe op consumentenbescherming, integere markten, en ondersteuning van innovatie.

ChatGPT over bitcoin

Het kan je niet ontgaan zijn dat april in het teken stond van AI. ChatGPT pakte daarbij de hoofdrol en op Twitter zie je de een na de andere indie hacker een AI-product lanceren. Zelfs op het journaal hadden ze het erover. In Alpha Deepen legde Bart een aantal hete hangijzers voor aan ChatGPT. De antwoorden waren verrassend!

Vijf Bitcoin vragen aan ChatGPT
Je hebt het de afgelopen weken vast langs zien komen: ChatGPT. Nadat we vorig jaar de hype rondom text to image AI’s hebben gezien (DALL·E 2 en Midjourney) was het de afgelopen tijd de beurt aan large language models en chatbots.

De cyclussen van bitcoin

Vorige week was het relatief rustig op de financiële markten. De economische kengetallen en toespraken van centrale bankiers waren volgens verwachting. Het gaf Bert een mooie gelegenheid om eens via een andere lens naar de koers te kijken. In Alpha Markets brengt hij met cycles analysis het ritme van de markt op verschillende tijdsschalen in beeld. Zeer interessant!

De cyclussen van bitcoin
Een rustige week op de financiële markten. Economische kengetallen en toespraken van centrale bankiers waren volgens verwachting. Een mooie gelegenheid om eens via een andere lens naar de koers te kijken. Met cycles analysis brengen we het ritme van de markt op verschillende tijdsschalen in beeld.

Nieuwe wereldorde?

Op 17 april sprak ECB-voorzitter Christine Lagarde over de rol van de centrale bank in een fragmenterende wereld. Wat ze daarmee bedoelt? In welke context we haar uitspraken moeten plaatsen? En wat dit alles voor bitcoin betekent? Bert schreef er een boeiende Alpha Insights over. De reacties erop zijn lovend: “Topartikel, helpt me om the big picture te bevatten”, “Zeer sterk geschreven en heldere uitleg”, en “Dit is top kwaliteitscontent!”. Lezen dus!

‘Op weg naar een multipolaire wereld’
ECB-voorzitter Christine Lagarde sprak onlangs over de rol van de centrale bank in een fragmenterende wereld. Ze voorziet langdurige en volatiele inflatie, meer Europese eenwording en innovatie in het digitale tijdperk.

Achter de schermen

Iedere week bouwen we hard aan het verbeteren van Bitcoin Alpha. Sinds begin april is ons productaanbod op de schop gegaan. We werken nu met drie abonnementen:

  • Essential: De behapbare basis voor het begrijpen van crypto en finance. Geschikt voor wie op hoofdlijnen op de hoogte wil blijven. Essential geeft toegang tot een maandelijkse Digest, Insights, Alerts en de Community.
  • Plus: Houdt je maximaal op de hoogte en geeft een voorsprong in de cryptomarkt. Plus geeft toegang tot alles in Essential, met aanvullend daarop Markets, News, en Deepen.
  • Pro: Voor de belegger die goed voor zijn (stevige) portefeuille wil zorgen. Geeft toegang tot alles in Plus, en onze Investor Note, Investor Call, en Investor Events. Je krijgt direct contact met onze analisten en kan deelnemen aan onze Investor Dinners.

Wil je meer weten? Dan is de vernieuwde prijspagina een goed startpunt.

💡
Tip: je kunt eenvoudig een zakelijke factuur van ons krijgen. Financiële geletterdheid is voor iedere onderneming relevant!

We werken er nu aan om alle Alpha-edities beschikbaar te maken als audioversie. Daarover later meer!

Snel terugverdiend

“Pure kwaliteit zonder framing. De meest complete updates over macro-economie en bitcoin en de relatie daartussen. Voor mij het enige digitale kennisplatform waar ik graag voor betaal om toegang tot te krijgen.”

Jeroen Bakker - CEO van B2Design

Nu upgraden

Je bent weer helemaal bij, tot volgende maand!