Deze maand hebben we weer een aantal prachtige artikelen voor je geselecteerd die gratis te lezen zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit Bert zijn vooruitblik op 2023, Bart zijn voorspellingen rondom Ordinals en Peter zijn beschouwing op de adoptie van bitcoin in het Verre Oosten.

💡
Als free member van Bitcoin Alpha ontvangt je iedere maand de Alpha Digest. Daarin blikken we terug, vertellen we je waar de betaalmuur verdween, en schrijven we kort over wat we recent publiceerden. Veel leesplezier!

Nu gratis te lezen

2023: De lange termijn en de thema's

In februari heeft Bert een vooruitblik geschreven. Voor wie hem kent zal het geen verrassing zijn dat we het resultaat in drieën moesten splitsen om het behapbaar te houden.

In het eerste deel van het drieluik gaat Bert in op de lange termijn. Hij beschrijft op welke manieren decentrale technologie adoptie kan vinden, legt uit wat het verschil is tussen een seculaire en cyclische trend en zoomt daarna in op de bitcoincyclus.

In het tweede deel gaat hij in op de thema's van 2023. Onderwerpen als DeFi, ethereum, taproot en lightning, stablecoins en wetgeving passeren de revue.

Op het derde deel moet je nog even wachten; die onthullen we volgende maand.

2023: de lange termijn
Vooruitblik op 2023. In het eerste deel kijken we naar de lange termijn. Het verschil tussen seculair en cyclisch. En hoe het ervoor staat met de vierjaarscyclus van bitcoin.
2023: de thema’s
In het tweede deel van ons vooruitzicht op 2023 zoomen we in op dit jaar en de verschillende krachten die invloed zullen hebben op bitcoin. Invloed op wat het kan, hoe het gebruikt wordt, hoe het gezien wordt, en hoeveel het waard is.

Ordinals: the good, the bad & the ugly

Natuurlijk schreven we ook over ordinals en inscriptions. Vorige maand kon je al lezen hoe Bert de theorie en techniek achter de bitcoin nft's beschreef. Bart dook ook deze wereld in en beschreef de impact die deze nieuwe bitcointoepassing kan hebben. Zo gaan we in op het effect van inscriptions op de mempool, hoe degen traders een enorm effect kunnen hebben op de adoptie van een technologie (zagen we later bij de brc-20-tokens) en de rol van de Taproot Wizards.

Ordinals: the good, the bad and the ugly
Het ordinals project van Casey Rodarmor is het gesprek van de dag in de bitcoinwereld. In deze eerste editie van de Alpha Deepen nemen we je mee in de wereld van deze zogenaamde Digital Artifacts en laten we je the good, the bad and the ugly van deze innovatie zien.

De bazen van bitcoin?

De laatste Insights van de maand februari ging over “De bazen van bitcoin”, de maintainers die voorgestelde wijzigingen aan de broncode van bitcoin kunnen toepassen. Aanleiding voor dit stuk was het stoppen van Wladimir van der Laan, een Nederlandse ontwikkelaar die jaren als lead maintainer fungeerde. Bart beschrijft wat deze ontwikkelaars precies voor rol, verantwoordelijkheid en macht hebben.

De bazen van bitcoin?
Op 16 februari werden de trusted-keys van Wladimir van der Laan verwijderd van de bitcoin github. Een grotere gebeurtenis dan je in eerste instantie zou denken. Wladimir was namelijk sinds 2014 de lead-maintainer van bitcoin core. Zijn ze de bazen of juist de conciërges van bitcoin?

Bitcoin en blockchain populair(der) in het Oosten

Als Nederlander ligt je blik op het Westen. We krijgen mee wat er aan de hand is in de rest van Europa en uit de Verenigde Staten komt ook geregeld wat overwaaien. Dat wordt al snel minder als we naar Azië kijken. Dat heeft natuurlijk met de culturele verschillen en de taalbarrière te maken. Des te interessanter om eens in te zoomen op de Aziatische cryptosector. Dat is precies wat Peter heeft gedaan in de News van 20 februari.

Bitcoin en blockchain populair(der) in het Oosten
Ken je dat? Je leest het nieuws en al scrollend kom je de ene na de andere deprimerende gebeurtenis tegen. Om erachter te komen of je vastzit in een mistroostige fuik moet je even uitzoomen. En wat blijkt? In het Oosten is het sentiment helemaal anders!

Recent gepubliceerd

‘I never sat on a horse that long’

Volgens Bert zelf was dit de beste marktupdate van de afgelopen maand. Een gebalanceerde en veelzijdige editie, met nieuwe inzichten die we nog niet eerder hebben behandeld.

‘I never sat on a horse that long’
De legendarische hedgefondsmanager Paul Tudor Jones, die op Black Monday in 1987 zijn naam vestigde door zijn vermogen te verdrievoudigen, moet lachend erkennen dat zijn bitcoinpositie bijzonder is. Door de hele bearmarkt heen heeft hij vastgehouden: “I never sat on a horse that long”.

Tether steekt deel van winst in bitcoin, goed nieuws?

Als we terugkijken op afgelopen maand valt het op dat er behoorlijk wat interessant nieuws te melden was. Het ging bijvoorbeeld over Tether, hun kwartaalrapportage en het feit dat ze een gedeelte van de winst in bitcoin steken. Peter dook daar dieper in.

Tether steekt deel van winst in bitcoin, goed nieuws?
Vorig kwartaal maakte Tether bijna anderhalf miljard dollar winst. Met een deel van die winst koopt het bedrijf bitcoin. Is dat een goede ontwikkeling of juist iets om ongerust over te worden?

Memes grijpen de aandacht

Naast het verhaal over Tether schreef Peter ook over een ander opvallend verschijnsel: memecoins. Wat zijn dat voor munten? Daarnaast bespreekt Peter een opvallend bijeffect van deze munten, de finfluencers die de munten promoten. Of zijn de finfluencers het verschijnsel en de memecoins het bijeffect? Dat lees je in onderstaande News:

Memes grijpen de aandacht
De afgelopen weken is de cryptomarkt in de ban van memes. Zo steeg het Pepe-token in korte tijd naar een marktwaarde van $1 miljard. Wat betekent deze hype precies?

De CBDC is niet om mee te sparen

Sluiten we af met de Alpha Deepen van afgelopen week. In deze editie beschrijven Bart en Bert hun favoriete podcast van die week. Vooral de tip van Bert is interessant, omdat hij zelf aanwezig was bij de opname. Het gaat om de Cryptocast aflevering met Inge van Dijk (divisiedirecteur betalingsverkeer DNB), waarin een aantal opvallende uitspraken gedaan werden.

De CBDC is niet om mee te sparen
Deze week was onze eigen Bert te gast in de Cryptocast, waar ook Inge van Dijk van DNB aanwezig was. Volgens haar is de CBDC niet gemaakt om te sparen, maar om mee te betalen. Bert geeft zijn reflectie. Verder hebben we deze week een interessante discussie met Pascal Gauthier, de ceo van Ledger.

Achter de schermen

We hebben iets nieuws! Het is vanaf nu mogelijk om de artikelen voor te laten lezen. Voor de ene persoon een leuke extra, voor de ander een ingrijpende verandering. We hebben meerdere mailtjes gehad van Alpha-abonnees die wegens dyslectie moeite hebben met het lezen van lange teksten. Zij gaven aan dat deze oplossing fantastisch werkt om toch de content door te kunnen nemen. Heb je feedback op de audio versies? Laat het ons weten via help@bitcoinalpha.nl. Dank!

Zoals je misschien weet is begin april is ons productaanbod op de schop gegaan. We werken nu met drie abonnementen:

  • Essential: De behapbare basis voor het begrijpen van crypto en finance. Geschikt voor wie op hoofdlijnen op de hoogte wil blijven. Essential geeft toegang tot een maandelijkse Digest, Insights, Alerts en de Community.
  • Plus: Houdt je maximaal op de hoogte en geeft een voorsprong in de cryptomarkt. Plus geeft toegang tot alles in Essential, met aanvullend daarop Markets, News, en Deepen.
  • Pro: Voor de belegger die goed voor zijn (stevige) portefeuille wil zorgen. Geeft toegang tot alles in Plus, en onze Investor Note, Investor Call, en Investor Events. Je krijgt direct contact met onze analisten en kan deelnemen aan onze Investor Dinners.

Wil je meer weten? Dan is de prijspagina een goed startpunt.

💡
Tip: je kunt eenvoudig een zakelijke factuur van ons krijgen. Financiële geletterdheid is voor iedere onderneming relevant!

Snel terugverdiend

“Pure kwaliteit zonder framing. De meest complete updates over macro-economie en bitcoin en de relatie daartussen. Voor mij het enige digitale kennisplatform waar ik graag voor betaal om toegang tot te krijgen.”

Jeroen Bakker - CEO van B2Design

Nu upgraden

Je bent weer helemaal bij, tot volgende maand!